Hoe werkt water energie
Waterkracht is energie opgewekt uit stromend water. Bij het produceren van energie uit waterkracht ontstaan geen schadelijke stoffen, dat maakt water energie tot een duurzame energiebron.
De kracht van stromend en vallend water kan met behulp van een waterturbine omgezet worden in een draaiende beweging. Door de as van de turbine te koppelen aan een generator wordt elektriciteit opgewekt. Eigenlijk is de werking van water energie dus heel erg simpel. Het water oefent een kracht uit op een rad en laat hierdoor het rad draaien. Het draaien van het rad zorgt dus voor het opwekken van de energie. Het klinkt natuurlijk wel iets makkelijker dan dat het is, het kost namelijk veel geld om zo'n rad of waterkrachtcentrale te bouwen, maar je wekt er dan ook erg veel energie mee op.
De zwaarteenergie (E) die vrijkomt wanneer een object met een massa (m) vanaf een hoogte (h) valt bij een zwaartekrachtsversnelling (g), wordt gegeven door:
E=mgh
Dit is een voorbeeld van een formule van het berekenen van water energie. Er zijn nog veel meer formules om deze energie vorm te berekenen, deze formules zijn gewoon te vinden op internet.
De werking van de onderdelen die je nodig hebt bij het opwekken van water energie, zijn allemaal zeer simpel. Op de groote foto hieronder is te zien welke onderdelen je nodig hebt voor het opwekken van energie met behulp van water. We beginnen links in het plaatje waar een reservoir te zien is. Dit is de plek waar het water wordt opgeslagen voor het door dit proces heen gaat. Daarna stroomt het water door de stuwdam naar de turbine toe. Het water stroomt naar benden wat natuurlijk zorgt voor een goede stroming in het water. Het water stroomt dus tegen de turbine aan waardoor de turbine gaat draaien. Door het draaien van de turbine wordt er in de generator energie op gewekt. Het water stroomt, nadat het door de turbine is geweest, door naar de het benedenmeer (de rivier). Hier kan het vervolgens verder stromen naar bijvoorbeeld een zee of groot meer.
Hier zijn een paar leuke feitjes die een beeld geven over het gebruik van water energie.
- Een waterkrachtcentrale gaat gemiddeld meer dan 75 jaar mee.
- Ongeveer 11% van de Europese elektriciteit komt van waterkracht.
- Ongeveer 60% van alle duurzame energie komt van waterkracht.
- De centrale bij Maurik levert genoeg stroom voor 8.000 gezinnen.
Klik op deze link als je een aantal opdrachten wil maken over bijvoorbeeld water energie en alles wat daarbij kan komen kijken:
https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/1148/valmeercentrale-havo-2010-ii-opg3
Maak jouw eigen website met JouwWeb